NLA-Nytt

Riksarkivet firar 400 år!

Den 19 april 2018 firade Riksarkivet 400 år! H.M. Konungen, Kronprinsessan och kulturministern Alice Bah Kuhnke och andra inbjudna gäster var på plats i Riksarkivet, Marieberg. Bland de inbjudna gästerna fanns NLA:s ordförande Anastasia Pettersson och de andra arkivföreningarnas ordföranden.

Under eftermiddagen framfördes det tal, föreläsningar och musik i arkivens ära. Dagen inleddes med att H.M. Konungen framförde sin gratulation till Riksarkivet och avslutade med: »En sak som vi kan vara säkra på är att Riksarkivet kommer fortsatt spela en central roll för hela Sveriges kultur och historia«. Därefter inledningstalade Alice Bah Kuhnke. Hédi Fried, författare och psykolog, framförde ett gripande tal om vikten att minnas. Författaren och journalisten Jack Werner talade om sanningen i lögnen och vikten av källkritik. Professor Nils Erik Villstrand belyste Sveriges gemensamma historia med Finland. William Benckert, Kungliga musikhögskolan, stod för den musikaliska underhållningen med en version av Sveriges nationalsång skapad utifrån ljud han spelat in på Riksarkivet. Marie Lennersand, förste arkivarie och riksarkivarie Karin Åström Iko höll ett tal om Riksarkivets historia och arkivens framtid.

På firandet var riksarkivarie Karin Åström Iko iklädd en cape gjord av 1618 års kansliordning som utgör grunden för att Riksarkivet nu fyller 400 år. Capen är tillverkad  av japanpapper.

Sedan förflyttade man sig till Gamla Riksarkivet på Riddarholmen för gemensam middag. Under middagen höll NLA:s ordförande Anastasia Pettersson ett tal och överlämnade en gåva i form av en glasvas.

ra-400-01 ra-400-02 ra-400-03 ra-400-04 ra-400-05